2019 – Workshops Middag

2.A. Ziekenhuis Rivierenland – Bedrijfsbezoek 
Door: Frank Lindhout 

Onderwerp:
Logistiek vanuit de bril van de gezondheidszorg, waarbij de patiëntenlogistiek centraal staat.

Beschrijving: 
Laat je meenemen in de complexiteit van ziekenhuislogistiek! Wellicht denkt u aan ontvangst van goederen en medicijndistributie maar het meest ingewikkelde proces is de patiëntenlogistiek. Voor een groot deel is deze te plannen maar voor een groot deel ook niet en deze twee stromen kunnen elkaar flink in de weg zitten. Hoe zorg je dat dat allemaal goed verloopt en de patiënt op het juiste moment op de juiste plaats is en de arts alle informatie zoals onderzoeken en scans tot zijn of haar beschikking heeft? Ga mee in de rondleiding en ga in gesprek en discussie met de gastheer en met elkaar. 
2.B. Asfalt Productie Tiel – Bedrijfsbezoek
Door: Karel Leeuwenhart

Onderwerp:
Een bedrijf dat zich bezighoudt met asfalt en het wegennet. Wat betekent dit voor de sector transport en logistiek?

Beschrijving:
Infrastructuur is van groot belang voor de maatschappij en een essentieel onderdeel voor de sector transport en logistiek. Wat is er allemaal voor nodig om het wegennet te onderhouden en welke innovaties zijn er de afgelopen jaren geweest? Ga op bezoek bij de duurzaamste asfaltinstallatie van Nederland. Bekijk welke oplossingen er bedacht zijn om een druk verkeersplein of weg in te meten zonder wegafsluitingen. Hoe een 3D model gemaakt wordt van een moeilijk toegankelijk of verontreinigd terrein en nog veel meer!  
2.C. Praktijklab – ROC Rivor
Door: Joris Wanders 

Onderwerp:
Bekijk hoe studenten aan de slag gaan met echte projecten en vragen vanuit het bedrijfsleven. Hoe kunt u dit concept toepassen op school? 

Beschrijving:
Het Praktijklab van ROC Rivor is een projectbureau binnen ROC Rivor gerund voor, door en met studenten. Het is een leerbedrijf om studenten van het ROC nóg beter voor te bereiden op de praktijk en om creativiteit, kennis, vaardigheden en (persoonlijk) ondernemerschap te ontwikkelen. In het Praktijklab leren ze hoe het is om projectmatig aan opdrachten te werken voor echte klanten.  De studenten worden begeleid door praktijkcoaches. Dit zijn docenten van ROC Rivor en ondernemers uit de regio. De praktijkcoaches en bedrijven brengen opdrachten in waar de studenten projectmatig mee aan de slag gaan maar de studenten worden ook gestimuleerd om zelf eigen opdrachten te werven voor het Praktijklab. Ga in gesprek met Joris Wanders van het Praktijklab en bekijk hoe ROC Rivor deze bijzondere publiek private samenwerking heeft opgezet. Wie zijn onze partners en wat heeft het ons, de studenten en de regio opgeleverd? Op welke manier zou u een dergelijke samenwerking voor uw school kunnen opzetten?  
2.D. DHL – Robotisering en innovatie – Bedrijfsbezoek
Door: Richard Hoffmans 

Onderwerp:
DHL test nieuwe technologie en hoe dit toegepast kan worden in de bedrijfsvoering. Kijk en denk mee. 

Beschrijving:
Innovaties aan het werk! Bij DHL wordt gewerkt met de een innovatieve blik. De toekomst van de logistiek is hier te zien en te beleven!  De focus bij DHL ligt op robotisering en mechanisering. Afgelopen maart zijn wij gestart met het testen van een AGV Robot in ons picking proces die volledig autonoom rijdt, nu is die al helemaal geïmplementeerd in ons proces. Ook werken we hard aan nieuwe ontwikkelingen zoals het gebruiken van smart mobile forms op Android RF-scanners en onderzoeken we de mogelijkheid om admin-bots in gebruik te nemen. Hoe we dat doen? Door middel van ons innovatieprogramma gaat een vernieuwend idee snel over in een product en om vervolgens ingezet te  worden in de logistieke praktijk. De behoeften van onze klant staat hierin centraal en zij worden meegenomen in dit proces. Op deze manier onderscheiden wij ons als logistieke dienstverlener en versterken de positie van onze opdrachtgever. Wij zijn continu op zoek naar manieren om waarde toe te voegen! 
2.E. Defenture – Productielogistiek, innovatie in de maakindustrie – Bedrijfsbezoek
Door: Manuela Herminez

Onderwerp:
Een innovatief bedrijf in de maakindustrie (levervoertuigen). 

Beschrijving:
Defenture is een jong bedrijf dat terreinvoertuigen ontwikkelt en produceert voor Defensie. Onderdelen worden ontwikkeld door Engineering en geproduceerd door bedrijven in binnen- en buitenland. De onderdelen worden geleverd bij Defenture in Tiel waar de assemblage plaatsvindt. Nauwkeurige afstemming tussen inkoop, logistiek en productie zorgt ervoor dat alle delen op tijd beschikbaar zijn en kunnen worden samengesteld tot een compleet voertuig. 
2.F. Greefa – Marktleider in sorteertechnologie  – Bedrijfsbezoek
Door: Janus van de Kop

Onderwerp:
Hoe maak je sorteermachines voor groente en fruit en welke verpakkingsoplossingen horen daarbij?

Beschrijving:
Bij een bezoek aan Rivierenland kan fruit niet ontbreken! Greefa is marktleider in sorteertechnologie voor groente en fruit en biedt geavanceerde oplossingen aan een wereldwijde klantenkring. Traceerbaarheid van vruchten van boomgaard tot schap is voor de klanten van Greefa van groot belang. De sorteerinstallatie speelt een cruciale rol in deze keten. De vruchten worden in het hele traject nauwkeurig gevolgd en de informatie wordt vastgelegd en gedeeld met het warehouse management systeem. Ook de kwaliteit van het fruit wordt in de gaten gehouden. Bij metingen wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken om fruit zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant op kwaliteit te controleren. Zelfs suikergehalte en rijpheid worden getest. Greefa zorgt voor het stroomlijnen van het productieproces met innovatie en vruchtvriendelijke sorteer- en verpakoplossingen. Greefa vertelt u over hun visie en biedt u een kijkje in hun dagelijkse productieproces van de sorteerinstallaties. 
2.G. Smit Plastic – Productielogistiek – Bedrijfsbezoek
Door: Gerard de Krieger

Onderwerp:
Een bijzonder bedrijf in de maakindustrie (plastic spuitgietwerk) met grote internationale partners.

Beschrijving:
Continue innovaties. Smit plastic is gespecialiseerd in hoogwaardig technisch plastic spuitgietwerk. Bijzondere technische en consumentenproducten worden hier bedacht en gemaakt. Samen met de klant wordt het hele traject vanaf het eerste conceptontwerp tot en met de laatste kwaliteitstest doorgelopen. De R&D afdeling is continue op zoek naar verbeteringen en innovaties. Dit beperkt zich niet alleen tot productie. Ook ontwerp, logistiek, voorraadbeheer en flexibiliteit zijn aandachtspunten die onder invloed van de nieuwste technologieën constant worden aangepast en verbeterd. 
2.H. Werkzaak Rivierenland  – Afstand arbeidsmarkt – Bedrijfsbezoek
Door: Hetty Gielen 

Onderwerp:
Een praktische invulling van de samenwerking tussen Overheid en Onderwijs. Hoe krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans?

Beschrijving:
De Werkzaak Rivierenland is een verbindende factor in onze regio tussen werkgevers, werknemers, overheid en onderwijsinstellingen. Met alle partners worden creatieve oplossingen en nieuwe initiatieven bedacht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toch inzetbaar te maken en het beste uit zichzelf te halen. Ga op bezoek bij deze bijzondere locatie en zie de uitkomsten van deze samenwerking in actie. Spreek met de begeleiders én medewerkers/cliënten en leer meer over de leerwerkroute logistiek die in samenwerking met ROC Rivor is opgezet om deze groep mensen een mooi perspectief te bieden die van meerwaarde is voor de gehele regio!  
2.I. Dinalog  – Serious Gaming
Door: 

Onderwerp:
Een serious game spelen om meer inzicht in logistieke vraagstukken te krijgen en om ervaring op te doen met een nieuwe werkvorm om in het onderwijs toe te passen.

Beschrijving: 
Speel een serious game over logistiek en neem het op tegen andere docenten. Welke game kunt u inzetten bij u op school?
 
2.I.a. Service supply chain game: een serious game gericht op samenwerking en innovatie in service logistieke ketens (meer informatie). N.B. De Topsector Logistiek vergoedt (dit jaar) de kosten voor een opleiding tot spelleider, evenals een kennismaking/spelsessie bij MBO’s op locatie.
2.I.b. Master Shipper. Op de LDL speelt u de eenvoudige en korte variant ‘SynchroMania’: een serious game vanuit het perspectief van de planner (meer informatie). Welke beslisfactoren zijn er bij het inzetten van synchromodaal transport? Wat zijn de effecten van de diverse keuzes?
2.I.c. The Fresh Connection: een serious game waarmee u een visie op supply chain management ontwikkelt vanuit Inkoop, Sales, Operations en Supply Chain Management.